sobota, 16 sierpnia 2014

Laboratorium Zapachy -Naturalny Olejek Eteryczny Drzewo Herbaciane

Witam!!
W poprzednim poście był Olejek naturalny Cytryna to teraz kolej na Olejek naturalny-  Drzewo Herbaciane :)
Olejki eteryczne, to w 100% naturalne wyciągi z roślin, owoców, nasion. Naturalny olejek z drzewa herbacianego pochodzi z Australii. Uzyskuje się go metodą destylacji. Dzięki całkowicie naturalnemu pochodzeniu i pełnej klarowności, może być stosowane nie tylko do celów aromatyzujących, ale także bezpośrednio na ciało po rozcieńczeniu w olejku np. migdałowym, do inhalacji, masażu lub sauny. Naturalny olejek z drzewa herbacianego może pomóc jako środek kojący i oczyszczający. Właściwości poszczególnych olejków różnią się, wszystkie jednak stanowią naturalny, domowy sposób wspomagający zachowanie dobrego zdrowia i świetnego samopoczucia.
 Możliwe sposoby użycia:
- do aromaterapii,
- do sauny,
- do inhalacji,
- do masażu rozluźniającego,
- do parówek oczyszczających,
- jako składnik kosmetyków,
                                                                 -do wcierania w ciało.
Od producenta:
Eteryczny olejek z drzewa herbacianego, wbrew pozorom, nie ma nic wspólnego z prawdziwą herbatą, których krzewów się nie destyluje. Olejek ten pozyskuje się z rośliny zwanej Drzewem Herbacianym, której liście, zastępowały herbatę podczas podróżniczych wypraw na odległe tereny. Charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Lekko rozcieńczony, świetnie nadaje się do oczyszczania twarzy i leczenia drobnych zmian trądzikowych.
Moja opinia:
Zapach: aromatyczny, ziołowy, świeży, surowy
Kolor:bezbarwny
Właściwości:działanie antyinfekcyjne, antybakteryjne (szerokie spektrum usuwania bakterii gramododatnich i gramoujemnych), bardzo silne działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe, przeciw-pasożytnicze, antyseptyczne, przeciwzapalne, stymulujące pracę układu odpornościowego, tonujące, wzmacniające układ sercowo-naczyniowy.
Zastosowania:
-bardzo dobry na łupież oraz tłuste włosy, kilka kropelek dodałam do naturalnego szamponu.
-dolegliwości skórny bo działa bakteriobójczo-kropelkę olejku na miejsce dolegliwości np.trądziku.Jeżeli obszar jest większy, dla ułatwienia rozsmarowania można rozrobić z olejkiem orzecha kokosowego.
-rany, przyśpiesza gojenie, nałożyć kilka kropelek na skaleczoną ranę, a dla dziecka można także umieścić kropelkę olejku na opatrunek
-pomaga w przypadku czerwonych kropek na nogach po depilacji
-poparzenia słoneczne
-odstrasza owady
-do pielęgnacji stóp do ulubionego kremu dodać 2 kropelki olejku.
Doczytałam się również, że olejek można używać do:
- do leczenia wszawicy, dodając kilka kropli do zwykłego, łagodnego szamponu. 
-po rozcieńczeniu wodą może być stosowany do płukania jamy ustnej, szczególnie przy skłonności do zapaleń dziąseł.
-przy infekcjach i chorobach górnych dróg oddechowych
-infekcje grzybicze
-brodawki, kurzajki.
Napisałam tylko o niektórych zastosowaniach i pokazałam Wam tylko próbki. Olejki w oryginalnych pojemnościach można oglądać na:

11 komentarzy:

  1. Zastosowanie olejku bardzo mi się spodobało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie olejki i mają wiele zastosowań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to prawda mają wiele zastosowań :)

      Usuń
  3. tego typu olejków używam zwykle do kąpieli i do aromaterapii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny ten olejek :) Również podoba mi się zastosowanie tego olejku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam, ale innej firmy i świetnie sobie radzi z wypryskami :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym spróbowała ! Pokochałam olejki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Olejki mnie fascynują :) Maniacko kupuje w Zrób Sobie Krem, dodaje do kremów, maseczek, robię sera dwufazowe, używam do olejowania włosów (chociaż w tym przypadku to nic nie pomoże). Tu ten cytrynowy mnie szczególnie zainteresował;)... No i obyśmy nigdy do tej wszawicy nie musiały go używać ;)))))))))))))))))))))))))) czego sobie i Wam życzę ;)

    OdpowiedzUsuń